Skip to content

Kiadók

A Buddha beszédei – Majjhima Nikāya A Tan Kapuja és a Onedropzen közös kiadásában jelent meg.

A Tan Kapuja Kiadó

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és A Tan Kapuja Buddhista Főiskola közös kiadója, A Tan Kapuja Kiadó fontosnak tartja, hogy a buddhizmus tanításai, a buddhizmus különböző ágaihoz köthető irodalmi művek, tanulmányok, értekezések magyar nyelven is elérhetővé váljanak, és az Egyházhoz közel álló tanítók, tanárok, kiemelkedő diákok művei hozzáférhetőek legyenek. Ezért az Egyház, annak közösségei, alapítványai és a Főiskola önerőből és más könyvkiadókkal együttműködve is számos könyv, folyóirat, magazin és tájékoztató megjelentetéséhez járult és járul hozzá A Tan Kapuja Kiadó gondozásában.

https://webshop.atankapujakiado.hu/

A Tan Kapuja Buddhista Egyház

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 1991 májusában különféle buddhista vonalakat képviselő öt kisebb közösség szövetségéből, 108 alapító tag közreműködésével alakult meg. Az Egyház a különféle buddhista hagyományok képviselőinek együttműködését, valamint a buddhista Tan magyar nyelven történő elérhetőségét tűzte ki fő céljául. Ugyanezen év szeptemberében, a frissen bejegyzett Egyház az érdeklődők előtt kitárta a Tan kapuját, elkezdte működését A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, amely a mai napig Európa egyetlen akkreditált buddhista felsőoktatási intézménye.

https://www.tkbe.hu/

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

Az Európában egyedülálló főiskola 1991-ben – A Tan Kapuja Buddhista Egyház felsőoktatási intézményeként – azzal a céllal jött létre, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag buddhista hagyomány tanításait Magyarországon is közkinccsé tegye. Nemcsak egy szűk vallási kör igényeit óhajtjuk kielégíteni, de színesíteni szeretnénk a hazai kulturális palettát, azzal a meggyőződéssel, hogy a buddhizmus alapelvei közel állnak mind a magyar, mind az európai szellemiséghez.

https://www.tkbf.hu/

Onedropzen

A Onedropzen gyökérkolostora az Okayamában található Sogenji kolostor. A kolostort az 1600-as években alapították az Ikeda család tagjai, de a Onedropzen mesterei töretlen átadási vonallal rendelkeznek egészen a zen történetének 2600 éves kezdetéig visszamenőleg. A Onedropzen ezen belül is a rinzai meditációs iskolához tartozik, melynek alapítója Lin-csi (japánul Rinzai). Maga az iskola 1100 éves múlttal bír a zen nagy irányzatán belül.

A világ számos országában megtalálhatók a Onedropzen csoportok (https://www.onedropzen.org), köztük Magyarországon is. 

A magyarországi Onedropzen csoport 2000-ben alakult, gyökérmestere Taigen Shodo Roshi, központjuk Budapesten található, de vannak gyakorló csoportok vidéki városokban is (Székesfehérvár, Pécs, Győr, Miskolc, Nagyvárad).

A budapesti központban minden nap van gyakorlás, hétköznapokon reggel és este is, valamint minden hónapban van kétnapos elvonulás a budapesti, egynapos elvonulás a vidéki centrumokban. Ezen kívül vannak negyedévente háromnapos elvonulások vidéken, évente pedig 6-szor hétnapos elvonulások a németországi kolostorban. A komolyabb gyakorlók Japánba is mehetnek a Sogenji Kolostorba elmélyíteni a gyakorlásukat és a tudatállapotukat. 

A Onedropzen célja, hogy minél több ember számára lehetőséget adjon megvalósítani és beteljesíteni Buddha tanítását, azt kívánva, hogy minden lény szabaduljon meg a nyugtalanságtól és a szenvedéstől. A hétköznapinál finomabb és tisztább tudatállapotot valósítunk meg.

OneDropZen